1. Kan den klippe store plener?
Det avhenger av modellen. Størrelsen på gressplenen er avgjørende for hvilken maskin du skal velge. Derfor skal du begynne med å måle opp plenen din, slik at du er i stand til å velge en maskin som matcher behovene du og plenen din har.
Er størrelsen på plenen i skillet mellom kapasiteten til to maskiner, kan du med fordel velge den maskinen som kan slå den største plenen. Da gjør det ingenting om du ender opp med en maskin som kanskje ikke helt holder hva produsentene lover.
2. Kan den kun slå helt firkantede plener?
Robotgressklippere fungerer best på regulære plener. Hvis plenen din inneholder mange små gressfelt eller smale passasjer, kan roboten derfor ha problemer med å rekke frem overalt.
En hage med mange trær og bed på plenen krever også mer av den kabelen som skal legges ned langs kanten av området som skal klippes. Hvis hagen din har mange trær eller andre hindringer, skal kabelen legges rundt dem på en spesiell måte.
3. Kan den klare stigninger?
Hvis hagen din er kupert, skal du velge en maskin som kan klare store stigninger. Ellers kan det bli et problem for maskinen å komme seg opp bakkene. Spør produsenten eller forhandleren før du kjøper.
4. Hvor skal basen stå?
Noen modeller kan settes opp mot en vegg, mens andre er nødt til å stå et stykke fra vegger og belegninger. Du kan ende opp med å få en lite pen plastkasse stående permanent midt på plenen. Bestem basens plassering før du ruller ut grensekabelen.
5. Bråker den?
Støynivået varierer fra modell til modell. En robotgressklipper kjører langsomt, og derfor bruker den også lang tid på å klippe plenen. Velg derfor en modell som ikke støyer for mye. Produsentene opplyser støynivået i desibel, så det er mulig å sammenligne. 67 dB tilsvarer for eksempel omtrent en vanlig samtale.
6. Er den lett å stjele?
Produsentene har forskjellige metoder for å sikre at ingen kan stikke av med robotklipperen. De fleste har en pinkode, som må tastes inn hvis klipperen er blitt flyttet manuelt. Andre har en tyverialarm, slik at en høy pipetone vil starte hvis ubudne gjester løfter maskinen opp fra plenen. Enkelte har også innebygget GPS-modul, slik at du alltid kan se hvor i verden roboten befinner seg.
7. Kan den klippe i regnvær?
Vått gress legger seg ned og kan derfor være vanskelig å klippe jevnt, både for hånddrevne klippere og roboter. Derfor kan det være en fordel hvis roboten er utstyrt med en regnsensor, som får den til å kjøre tilbake til ladestasjonen hvis det kommer nedbør.
8. Hvordan styrer jeg den?
Noen roboter styres utelukkende på et innebygget betjeningspanel, mens andre kontrolleres via en app. Mobiltelefonen gir ofte flere valgmuligheter, men kan samtidig gjøre oppsettet mer uoversiktlig.
9. Hva med sikkerheten?
De små robotene er proppet med sikkerhetsforanstaltninger, som reduserer risikoen for at det skjer noe galt. For eksempel skal de roterende bladene stoppe øyeblikkelig hvis maskinen løftes eller vendes. Du skal heller ikke kunne komme til bladene med fingrene, når roboten klipper.
Husk uansett å slå av maskinen helt, hvis du har behov for å skifte kniver eller av andre grunner snur.
10. Kan den klippe kanter?
Nei, dessverre. Du slipper ikke unna å klippe litt selv. For at sikkerheten skal være på plass, skal de roterende knivene aldri rekke helt ut til kanten av roboten. Uansett hvilken robot du velger, vil det alltid være nødvendig å gå over kantene med en kanttrimmer.
LES OGSÅ: Her finner du vår nyeste test av robotklippere
Læs mere:
TEST: Vi tester 7 gressklippere på bensinLæs mere:
10 ting du skal vite om robotklipperenLæs mere:
Gjør gressklipperen så god som ny