

Hvordan brukes byggeblokker?
De tradisjonelle H-formede forskalingsblokkene settes i våt betong eller på et støpt fundament i bakkenivå. Steinene stables i forband og armeres før de fylles med betong. Etterpå bygges det videre oppå blokkene.

De isolerte blokkene mures sammen med mørtel på de flatene som ikke er isolasjonsmateriale. Det legges løs isolasjon i hulrommene som blir mellom mørtelstripene. Det er ikke nødvendig å mure med mørtel i stussfugene.
Ringmursblokker skal normalt armeres med fugearmering i hvert andre skift. Blokkene mures uten stussfuger. Horisontalfugene isoleres med en egen laftestrimmel mellom mørtelstripene for å sikre isolasjonsevnen i veggen.

Viktig om armering!
Armeringen er av jern, og jern kan ruste. Derfor skal det enten brukes korrosjonssikker armering, eller så skal du forsikre deg om at armeringen er helt omsluttet av betong, slik at det ikke kommer til oksygen.
Lettbetongblokker
Lettbetong lages ved å bruke tilslag som er lettere enn sand og stein, for eksempel ekspandert leire (Leca), pimpstein eller skumplastperler, som veier mindre, har en bedre isolasjonsevne og er enklere å bearbeide enn betong. Trykkfastheten er dårligere enn på ren betong.
Dimensjoner
Byggeblokker finnes i mange forskjellige størrelser og typer. Er du usikker på hva du skal ha, er det viktig å konferere fagfolk, så du får riktig type og størrelse til prosjektet ditt. Husk også å spørre hvor mye betong blokkene dine krever. Her er noen eksempler på størrelser.
-
Universalblokk
Høyde og bredde er normalt 250 x 500 millimeter, mens bredden er 82, 100, 150, 200 eller 250 millimeter. Blokkene finnes også i størrelsene 100 x 150 x 500 mm og 100 x 200 x 500 mm (B x H x L). -
Isoblokk
Bredden varierer normalt fra 25 cm til 35 cm. Høyden er gjerne 120 eller 25 mm, mens lengden gjerne er 250 eller 500 mm.